srijeda, 7. svibnja 2014.



Motar – Crithmum maritimum

              Opis:
-         Samonikla biljka trajnica
-         Listovi su sočni i sjajni, kopljasti , dugački do 5 cm
-         Cvate u lipnju i srpnju žutozelenim cvjetićima složenima u male štitaste cvatove

Vrijeme branja

Najbolje ga je brati prije cvatnje ( tijekom svibnja) jer se kasnije jače osjeća eterično ulje. Bere se na način da se odlomi na mjestu na kojemu se biljka sama prelomi.

Lokacija

Raste u velikim skupinama polugrmova na stijenama uz more ali nikad u području gdje doseže plima. Pogoduje mu zaslanjeno tlo uz puno sunca.


Ljekovita svojstva

Motar sadrži karotin, vitamin C ( zbog čega su ga pomorci u prošlosti koristili u prehrani za prevenciju skorbuta), morsku sol, aminokiseline, kumarin, flavonoide i eterično ulje ( čiji je glavni sastojak dilapiol).  Preporuča ga se konzumirati  kod tegoba sa mjehurom ( kao diuretik) i za detoksikaciju organizma.
 U literaturi se stalno ponavlja da motar ima slabu nutritivnu vrijednost međutim činjenica je da u novije vrijeme nije istraživan njegovog sastav. Priroda nas ne bi obdarila u tolikoj mjeri tako ukusnom namirnicom da je ona u toj mjeri nutritivno slaba. Smatram da će se pravu vrijednost motra tek otkriti.


Upotreba
Lešo motar
Mlado lišće motara treba oprati i staviti kuhati u blago posoljenu vrelu vodu. Kuha se oko 10 minuta s tim da vrijeme kuhanja ovisi o starosti ( odnosno tvrdoći) biljke. Potom ga procijediti i začiniti sa uljem. Iako je motar mediteranska biljka pa se pomisli na genijalno maslinovo ulje, preporučam da probate preliti ga sa bućinim uljem.  Uz lešo motar se slažu tvrdo kuhana jaja ili/i slane srdele.
Ukiseljeni motar
Sastojci:
-         Kilogram lišća motara

-         1 litra domaće vinskog octa
-         3 litre vode

Postupak:
Pomiješajte vodu i ocat  u velikom loncu i stavite da se zagrijava do vrenja.


 Kada mješavina  provre ubacite motar i kuhajte do 10 minuta. Nakon tog vremena ugasite plamenik i ostavite sadržaj lonca da se ohladi. U međuvremenu pripremite staklenke u koje ćete uliti motar zajedno sa tekućinom u kojoj se kuhao. Ovako pripremljen motar će vam biti ukusan podsjetnik toplog i sunčanog  ljeta.



Nema komentara:

Objavi komentar