subota, 28. lipnja 2014.



Smilje – Helichrysum italicum

Opis:
-         Trajna zeljasta biljka
-         Stabljika je uspravna i nerazgranjena visine do 60 cm
-         Listovi su uski i dugoljasti
-         Cvjetovi su žute boje i skupljeni u glavičast cvat

Vrijeme branja

Ljekoviti dio biljke je cvijet tako da je idealno vrijeme branja lipanj i srpanj kada biljka cvate.

Lokacija

Smilje raste samoniklo u netaknutoj prirodi krševitog krajolika uz more.


 Prirodno mu je stanište Mediteran, južna Europa. Dalmatinsko smilje je kvalitetnije od istarskog, provansalskog, grčkog, talijanskog smilja koje kupujemo u našim drogerijama.

Ljekovita svojstva

Smilje je bogato italodionima i neterpenskim diketonima , a to su najefikasniji poznati spojevi koji pomažu apsorpciji hematoma i utječu na regeneraciju tkiva.  U smilju se također nalaze gorke tvari koje potiču protok žući te lučenje probavnih sokova.
 Predmet posebnog istraživanja u smilju je spoj koji se zove arzanol koji nije pronađen ni u jednoj drugoj biljci. Taj spoj ima protuupalno i antioksidativno djelovanje a mehanizam njegova djelovanja može biti koristan u liječenju različitih autoimunih bolesti  i raka.

Upotreba

Skupljaju se svježi cvjetovi bez stapke jer one sadrže deset puta manje eteričnog ulja. Odmah nakon branja cvijeće se mora rasprostrijeti za sušenje.



 Za pripremu čaja treba sušiti oko 10 dana dok je za pripremu macerata dovoljno prosušiti dan.

Čaj od smilja pomaže u liječenju probavnih tegoba, pospješuje lučenje žuči i izlučivanje vode iz organizma.
Priprema:
Jednu do dvije žličice smilje prelijte šalicom kipuće vode, ostavite poklopljeno 15 minuta pa nakon isteka vremena procijedite.  Čaj ima gorak okus ali olakšava probavne tegobe stoga pokušajte ga piti oko pola sata prije obroka.

Macerat smilja ima izvanredna svojstva protiv starenja. Djeluje na obnavljanje stanica kod oštećenja kože, bora i ožiljaka. Smilje neutralizira slobodne radikale koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja.
Priprema:
Staklenku napunite cvjetovima  svježe ubranog i  prosušenog smilja te prelijte hladno prešanim uljem ( maslinovim, suncokretovim, bademovim…..). Ostavite da stoji na suncu 6 tjedana. 



Svakodnevno protresite staklenku. Nakon toga macerat procijedite u tamnu bocu i čuvajte na hladnom mjestu. Ukoliko nemate vremena ili niste u Dalmaciji kvalitetan macerat možete potražiti na ovom linku
 http://www.njuskalo.hr/sve-ostalo/macerat-smilja-oglas-11922936






Nema komentara:

Objavi komentar