nedjelja, 23. ožujka 2014.

U skladu s prirodom



U skladu s prirodom
 
  Svaki dan čujemo priče o „čudotvornim biljkama“ iz dalekih krajeva koje su  pune vitamina, liječe sve bolesti te osiguravaju mladenački izgled i duboku starost. Zaboravljamo na biljke koje su u našem okolišu; koje rastu na svakom puteljku, livadi , proplanku i koje rastu baš u pravi trenutak.
        Rano proljeće obiluje biljkama koje su bogate vitaminima i mineralima te uspješno čiste organizam eliminirajući toksine iz našeg organizma, a to nam je najpotrebnije nakon zime bogate teškom hranom bogatijom kalorijama a siromašnijom fitonutrijentima koje naše tijelo itekako treba. Istaknula bih tri biljke za koje smatram da zaslužuju posebnu pažnju a to su maslačak, tratinčica i  šparoga. Navedene  biljke najčešće koristimo u prehrani  te u obliku čajeva , uvaraka i macerata.

Maslačak – Taraxacum officinale Web.
 
           Opis
-         Višegodišnja zeljasta biljka
-         Korijen - vretenast
-         Listovi – dugoljasti, nazubljenih rubova, trouglastih vrhova
-         Cvijet – žute boje skupljen u glavičastu cvast

Vrijeme branja
Najbolje je brati u rano proljeće prije pojavljivanja cvjetne stapke jer nakon cvatnje razvija gorak okus koji je mnogima neugodan. Ako ste u mogućnosti uberite cijelu biljku zajedno s korijenom jer se cijela biljka može upotrijebiti. Korijen tada ima više korisnih tvari koje nakon cvatnje crpi cvijet.
Lokacija
Najčešće raste kao korov; rasprostranjen je po livadama, poljima, duž putova,u šumarcima, nalazimo ga čak iznad 1000 m nadmorske visine.
Način pripreme i upotrebe
Nakon branja odvojiti listove od korijena.



Korijenje se očisti od zemlje i opere te ostavi nekoliko dana na sušenju.




Zatim je potrebno odstraniti vanjsku ovojnicu korijena i sačuvati bijelu srčiku koja sadrži najviše korisnih sastojaka. Korijen zatim usitnite i spremite u staklenku.
Korijen maslačka čisti jetru i žuč te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Koristi se u liječenju opstipacije, nečistoća na koži, hepatitisa, žučnog kamenca i drugih bolesti.
Ukratko, kada Vam je potrebna detoksikacija organizma kao prevencija ili za liječenje navedenih bolesti posegnite za korijenom maslačka.
Najbolji način za iskorištavanjem svih dobrobiti korijena je uvarak od maslačka.
Uvarak od maslačka
50 grama osušenog i izmrvljenog korijena se kuha pola sata u litri vode. Nakon toga se procijedi i pije. Najbolje je popiti dvije do tri šalice uvarka na dan.

Lišće maslačka sadrži minerale i  vitamine A, B2,C,D I G od kojih bih izdvojila mineral K ( 4.5 %) zbog kojeg je maslačak moćan diuretik. Lišće maslačka  čisti jetru i smanjuje kolesterol.
Osim kao čaj preporučujem korištenje listova maslačka u prehrani.
Ako su listovi mladi koristite ih u salati.

 
Salata od maslačka
Odstranite stabljiku a listove nasijecite na trakice. Začinite maslinovim uljem, aromatičnim vinskim octom , posolite i ostavite desetak minuta prije konzumacije.
Kuhani maslačak
Ukoliko su listovi mali stariji preporučam da ih kratko prokuhate  (otprilike pet minuta) , procijedite pa začinite sa maslinovim uljem i soli. Uz kuhani maslačak možete poslužiti krumpir .
Ukoliko vam se ne sviđa njegov gorak okus u prodavaonicama zdrave hrane su dostupne kapsule i tinkture.







Nema komentara:

Objavi komentar