U skladu s prirodom
Svaki dan čujemo
priče o „čudotvornim biljkama“ iz dalekih krajeva koje su pune vitamina, liječe sve bolesti te
osiguravaju mladenački izgled i duboku starost. Zaboravljamo na biljke koje su
u našem okolišu; koje rastu na svakom puteljku, livadi , proplanku i koje rastu
baš u pravi trenutak.
Rano proljeće
obiluje biljkama koje su bogate vitaminima i mineralima te uspješno čiste
organizam eliminirajući toksine iz našeg organizma, a to nam je najpotrebnije
nakon zime bogate teškom hranom bogatijom kalorijama a siromašnijom
fitonutrijentima koje naše tijelo itekako treba. Istaknula bih tri biljke za
koje smatram da zaslužuju posebnu pažnju a to su maslačak, tratinčica i šparoga. Navedene biljke najčešće koristimo u prehrani te u obliku čajeva , uvaraka i macerata.
Maslačak – Taraxacum
officinale Web.
Opis
-
Višegodišnja
zeljasta biljka
-
Korijen
- vretenast
-
Listovi – dugoljasti, nazubljenih
rubova, trouglastih vrhova
-
Cvijet – žute boje skupljen u
glavičastu cvast
Vrijeme branja
Najbolje je brati u rano proljeće
prije pojavljivanja cvjetne stapke jer nakon cvatnje razvija gorak okus koji je
mnogima neugodan. Ako ste u mogućnosti uberite cijelu biljku zajedno s
korijenom jer se cijela biljka može upotrijebiti. Korijen tada ima više
korisnih tvari koje nakon cvatnje crpi cvijet.
Lokacija
Najčešće raste kao korov;
rasprostranjen je po livadama, poljima, duž putova,u šumarcima, nalazimo ga čak
iznad 1000 m nadmorske visine.
Način pripreme i upotrebe
Nakon branja odvojiti listove od
korijena.
Korijenje se očisti od zemlje i opere
te ostavi nekoliko dana na sušenju.
Zatim je potrebno odstraniti vanjsku
ovojnicu korijena i sačuvati bijelu srčiku koja sadrži najviše korisnih
sastojaka. Korijen zatim usitnite i spremite u staklenku.
Korijen maslačka čisti jetru i žuč te
potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela. Koristi se u liječenju
opstipacije, nečistoća na koži, hepatitisa, žučnog kamenca i drugih bolesti.
Ukratko, kada Vam je potrebna
detoksikacija organizma kao prevencija ili za liječenje navedenih bolesti
posegnite za korijenom maslačka.
Najbolji način za iskorištavanjem
svih dobrobiti korijena je uvarak od maslačka.
Uvarak od maslačka
50 grama osušenog i izmrvljenog korijena
se kuha pola sata u litri vode. Nakon toga se procijedi i pije. Najbolje je
popiti dvije do tri šalice uvarka na dan.
Lišće maslačka sadrži minerale i vitamine A, B2,C,D I G od kojih bih izdvojila
mineral K ( 4.5 %) zbog kojeg je maslačak moćan diuretik. Lišće maslačka čisti jetru i smanjuje kolesterol.
Osim kao čaj preporučujem korištenje
listova maslačka u prehrani.
Ako su listovi mladi koristite ih u
salati.
Salata od maslačka
Odstranite stabljiku a listove
nasijecite na trakice. Začinite maslinovim uljem, aromatičnim vinskim octom ,
posolite i ostavite desetak minuta prije konzumacije.
Kuhani maslačak
Ukoliko su listovi mali stariji
preporučam da ih kratko prokuhate
(otprilike pet minuta) , procijedite pa začinite sa maslinovim uljem i
soli. Uz kuhani maslačak možete poslužiti krumpir .
Ukoliko vam se ne sviđa njegov gorak
okus u prodavaonicama zdrave hrane su dostupne kapsule i tinkture.
Nema komentara:
Objavi komentar