Tratinčica – Bellis Perennis L.
Opis
-
Trajna
biljka
-
Korijen
– čupav
-
Listovi
– eliptični i na vrhovima nepotpuno nazubljeni
-
Cvat
– dvoredni: vanjski red sastoji se od bijelih jezičastih cvjetova , a
unutrašnji se sastoji od žutih cjevastih cvjetića
Vrijeme branja
Najbolje je brati u rano proljeće
listove zajedno sa cvijetom jer tada ima najveću koncentraciju hranjivih tvari.
Lokacija
Nalazimo je na livadama, parkovima,
vrtovima, vinogradima, odgovaraju joj nadmorske visine do čak 1800 metara.
Način pripreme i upotrebe
Tratinčica je dobar prirodni
metabolik koji potiče cijeli metabolizam na pojačani rad i bolju izmjenu tvari.
Sok
Nakon branja listove i cvjetove operite u
nekoliko voda i zatim usitnite. Iz usitnjene tratinčice istisnite 1 – 3 žlice
soka , pomiješajte sa jednakom količinom vode i popijte.
Ukoliko svježe istisnuti sok pomiješate sa medom pomaže liječenju
organa za disanje ( pretpostavlja se da djeluje zbog sadržane sluzi u tratinčici).
Čaj
Ukoliko biljku osušite možete je
koristiti kao čaj. Jednu do dvije žličice suhe biljke prelijte šalicom
prokuhane vode. Ostavite stajati 10 minuta, a zatim procijedite.
Čaj najbolje pomaže kod bolesti
povezane sa probavom hrane ( zbog sadržaja gorkih tvari) i pri liječenju
bronhitisa.
Također možete zasebno koristiti
cvijet i listove.
Cvjetovi sadrže saponine, polifenole,
flavonoide, polisaharide i inulin. Danas
se najčešće upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji jer obuzdavaju stvaranje melanina i
ujednačuju boju kože kod poremećaja pigmentacije. Također obnavljaju stanice
kože i dubinski hidratizira kožu. Umjesto da kupujete skupu kozmetiku koja
nekoliko godina stoji na policama trgovina pokušajte sami izraditi macerat od
tratinčice koji će biti zdraviji i puno jeftiniji.
Macerat cvjetova tratinčice
Cvjetove ostavite oko 5 dana da se
prosuše( koliko čete ih ostaviti da se prosuše ovisi o količini vlage u njima).
Osušene cvjetove stavite u čisti staklenku,
prelijte hladno prešanim uljem (koje ćete ulje koristiti ovisi o vašem tipu
kože) i ostavite 5 tjedana na tamnom mjestu sobne temperature.
Ulja koja odgovaraju svim tipovima kože su: suncokretovo ulje, ulje koštica marelice, bademovo ulje, ulje jojobe i ulje koštica grožđa. Navedena ulja odgovaraju svim tipovima kože jer se brzo upijaju i dubinski hrane kožu.
Nakon 5 tjedana procijedite i uživajte u
domaćem kozmetičkom pripravku.
Listovi tratinčice su bogati
vitaminom C,provitaminom A,bjelančevinama (3 %) i ugljikohidratima (5 %) stoga
ih preporučam za jelo.
Salata od listova tratinčice
Oprane listiće nasjeckajte i pomiješajte sa svježim sirom. Začinite sa
uljem ( preporučam laneno), limunovim sokom i soli te po mogućnosti ostavite
pola sata do sat vremena da odstoji.
Nema komentara:
Objavi komentar