srijeda, 16. travnja 2014.



Šparoga – Asparagus officinalis

         Opis
-         Višegodišnja biljka iz porodice ljiljana
-         Podzemna stabljika  - podanak – je vodoravan
-         Iz podanka u proljeće izbijaju bijeli izdanci koji izlaskom na svjetlo mijenjaju boju u zelenu ili ljubičastu

Vrijeme branja
Šparoga raste kao samonikla biljka uz priobalno područje gdje se počinje brati od ožujka do lipnja( dok je ima).

Lokacija
Primijetila sam da voli i šume i livade; zajedničko lokacijama je obilje organske tvari stoga pretpostavljam da voli humusna tla i topla podneblja.

Ljekovita svojstva
Šparoga sadrži obilje vitamina, minerala, saponina, flavonoida i vlakana.
Vitamini
Sadrži vitamine A, B, C, E i K.
Vitamini skupine B kontroliraju razinu homocisteina pa su time zaslužni za prevenciju srčanih oboljenja( homocistein je aminokiselina čija se razina testira za predviđanje srčanih bolesti, moždanog udara i smanjenog krvotoka u rukama i nogama)
Istaknuti ću  vitamin B9 ili folnu kiselinu koja je posebno važna za trudnice jer  sudjeluje u razvoju središnjeg živčanog sustava fetusa.
Vitamin K neophodan je za sintezu osteokalcina, proteina koji jača kosti a ujedno sprječava nakupljanje kalcija u tkivu što može dovesti do arteroskleroze.
Minerali
Sadrži minerale željeza, bakra, mangana, kalija, cinka i magnezija zbog čega su šparoge dobar diuretik.
Saponini i flavonoidi
        To su spojevi koje je korisno unositi u organizam jer smanjuju upalne procese. Značajan je   flavonoid rutin koji smanjuje razinu kolesterola i krvni tlak te jača krvne žile(tko ima problema sa proširenim venama ili genetsku predispoziciju da ima proširene vene u svoju prehranu bi trebao uvrstiti namirnice bogate rutinom kao npr. heljda).
      Vlakna
Bogate su inulinom koje ljudsko tijelo ne može probaviti ali  hrani prijateljske bakterije koje se nalaze u crijevima. Šparoge su zato dobre u liječenju probavnih problema.
Antioksidansi
Bogate su glutationom koji je najvažniji antioksidans jer štiti stanice od oksidativnog oštećenja pri tom sprječavajući oštećenje DNK i ostalih makromolekula .Glutation  je bitan za cjelokupno zdravlje , obnavljanje imunoloških stanica i općenito čišćenje organizma. Osim u šparogama visoka koncentracija glutationa se nalazi u avokadu i lubenici.

Priprema
Kada pripremate divlje šparoge morate odstraniti tvrđi donji dio a samo je gornja trećina biljke jestiva. Najbolje je da biljku savinete pa će puknuti na mjestu gdje prelazi u mekši dio. Gornji, jestivi dio šparoge ubacite u kipuću slanu vodu i kuhajte maksimalno tri minute. Nakon toga ih procijedite , prelijte maslinovim uljem  i servirajte sa tvrdo kuhanim jajima.


 Mekane vrške možete popržiti par minuta pa preliti sa jajima. Ukoliko pripremate rižoto ili juhu od drvenastog dijela stabljike možete pripremiti ukusan temeljac.

Čaj od šparoga
Drvenasti dio biljke možete osušiti i usitniti te koristiti kao dodatak čajnoj mješavini za pojačano izlučivanje mokraće.
Prstohvat preslice, stolisnika, kamilice , vriska i šparoga se stavi u pola litre kipuće vode i ostavi da odstoji 30 minuta. Procijedi se i pije svježe.





Nema komentara:

Objavi komentar