Šparoga – Asparagus
officinalis
Opis
-
Višegodišnja
biljka iz porodice ljiljana
-
Podzemna
stabljika - podanak – je vodoravan
-
Iz
podanka u proljeće izbijaju bijeli izdanci koji izlaskom na svjetlo mijenjaju
boju u zelenu ili ljubičastu
Vrijeme branja
Šparoga raste kao samonikla biljka uz
priobalno područje gdje se počinje brati od ožujka do lipnja( dok je ima).
Lokacija
Primijetila sam da voli i šume i
livade; zajedničko lokacijama je obilje organske tvari stoga pretpostavljam da
voli humusna tla i topla podneblja.
Ljekovita svojstva
Šparoga sadrži obilje vitamina,
minerala, saponina, flavonoida i vlakana.
Vitamini
Sadrži vitamine A, B, C, E i K.
Vitamini skupine B kontroliraju
razinu homocisteina pa su time zaslužni za prevenciju srčanih oboljenja(
homocistein je aminokiselina čija se razina testira za predviđanje srčanih
bolesti, moždanog udara i smanjenog krvotoka u rukama i nogama)
Istaknuti ću vitamin B9 ili folnu kiselinu koja je posebno
važna za trudnice jer sudjeluje u
razvoju središnjeg živčanog sustava fetusa.
Vitamin K neophodan je za sintezu
osteokalcina, proteina koji jača kosti a ujedno sprječava nakupljanje kalcija u
tkivu što može dovesti do arteroskleroze.
Minerali
Sadrži minerale željeza, bakra,
mangana, kalija, cinka i magnezija zbog čega su šparoge dobar diuretik.
Saponini i flavonoidi
To su spojevi
koje je korisno unositi u organizam jer smanjuju upalne procese. Značajan
je flavonoid rutin koji smanjuje razinu kolesterola
i krvni tlak te jača krvne žile(tko ima problema sa proširenim venama ili
genetsku predispoziciju da ima proširene vene u svoju prehranu bi trebao
uvrstiti namirnice bogate rutinom kao npr. heljda).
Vlakna
Bogate su inulinom koje ljudsko tijelo ne može probaviti
ali hrani prijateljske bakterije koje se
nalaze u crijevima. Šparoge su zato dobre u liječenju probavnih problema.
Antioksidansi
Bogate su glutationom koji je najvažniji antioksidans jer
štiti stanice od oksidativnog oštećenja pri tom sprječavajući oštećenje DNK i
ostalih makromolekula .Glutation je
bitan za cjelokupno zdravlje , obnavljanje imunoloških stanica i općenito
čišćenje organizma. Osim u šparogama visoka koncentracija glutationa se nalazi
u avokadu i lubenici.
Priprema
Kada pripremate divlje šparoge morate odstraniti tvrđi donji
dio a samo je gornja trećina biljke jestiva. Najbolje je da biljku savinete pa
će puknuti na mjestu gdje prelazi u mekši dio. Gornji, jestivi dio šparoge
ubacite u kipuću slanu vodu i kuhajte maksimalno tri minute. Nakon toga ih
procijedite , prelijte maslinovim uljem
i servirajte sa tvrdo kuhanim jajima.
Mekane vrške možete popržiti
par minuta pa preliti sa jajima. Ukoliko pripremate rižoto ili juhu od
drvenastog dijela stabljike možete pripremiti ukusan temeljac.
Čaj od šparoga
Drvenasti dio biljke možete osušiti i usitniti te koristiti
kao dodatak čajnoj mješavini za pojačano izlučivanje mokraće.
Prstohvat preslice, stolisnika, kamilice , vriska i šparoga
se stavi u pola litre kipuće vode i ostavi da odstoji 30 minuta. Procijedi se i
pije svježe.
Nema komentara:
Objavi komentar