Ljubičica –
Viola odorata
Opis
-
Višegodišnja
zeljasta biljka
-
Listovi
imaju peteljku i srcolikog su oblika
-
Cvjetovi
se sastoje od pet tamnoljubičastih latica
-
Podzemna
stabljika – podanak – svijetlosmeđe boje i kvrgav
-
Korjenčići
– nalik dlakama
Vrijeme branja
Cvjetovi i listovi se beru nakon cvatnje ( rano proljeće), dok se korijen
iskapa u jesen
Lokacija
Najčešće raste uz rubove šuma izbjegavajući direktno sunce
Ljekovita svojstva
Ljubičica sadrži salicilnu kiselinu, alkaloide, eterično ulje, vitamin C,
karoten i rutin
-
Salicilna
kiselina – otklanja sivilo tena, ujednačuje boju i izglađuje površinu kože
-
Rutin
– jača zidove kapilara, dnevnu dozu od 60 mg osigurava nekoliko čajnih žličica
cvijeta
-
Eterično
ulje – ugodan miris
-
Vitamin
C – antioksidans
-
Glikozid
iridin
Primjena
Nakon branja odvojite cvjetove od
listova i zasebno ih sušite.
Ukoliko ste dobro sušili cvjetovi i listovi bi trebali zadržati boju koju
se imali nakon branja.
Priprema
a) macerata ljubičice
Cvjetove nakon branja prosušite do 5 dana. Prelijte ih hladno prešanim
uljem i ostavite na tamnom mjestu 4
tjedna . Vrsta ulja kojim prelijete ljubičice ovisi o namjeni macerata.
Ukoliko namjeravate koristiti macerat za masažu kapaka i sljepoočica ( smanjenje
glavobolje) koristite laganije ulje poput suncokretovog. Međutim, masaža nogu
(
tretiranje proširenih vena) zahtjeva ipak masnije ulje poput maslinovog. Nakon
4 tjedna macerat procijedite i spreman je za upotrebu.
b) balzama od ljubičice
Macerat možete iskoristiti za izradu balzama koji će bolje i
dugotrajnije prianjati uz kožu.
Sastojci:
-
50
g macerata ljubičice
-
10
g pčelinjeg voska
Postupak:
Sastojke stavite u keramičku zdjelicu koju ćete uroniti u veću zdjelu sa
vodom i lagano zagrijavati na kuhalu. Kada se vosak otopi sadržaj izlijte u
pripremljenu posudicu pogodnu za upotrebu balzama. Nakon sat vremena sadržaj će
se stvrdnuti, a kad se u potpunosti ohladu poklopite i spremite. Ovako
pripremljen balzam može trajati do 9 mjeseci.
c) Čaja protiv upale grla
Sastojci:
-
2
žličice ljubičice ( cvjetova i listova)
-
2.5
dcl vode
-
Žličica
meda
Biljku stavite u hladnu vodu i zagrijavajte do vrenja. Nakon toga kuhajte
još 5 minuta i procijedite. Kada čaj bude mlak umiješajte žličicu meda.
Nema komentara:
Objavi komentar